Lektira
Stručna knjiga
Priručnici i enciklopedije
Biblioteka
Udžbenici
Priručnici za OŠ
Priručnici za vrtiće
Igrokazi
Ostala izdanja
Crtani film
Popis filmova
Sadržaji filmova
Sadržaji filmova za predškolski uzrast

A. S. PUŠKIN: BAJKA O RIBARU I RIBICI

 

Scenarij: Berislav Brajković

Režija: Berislav Brajković

Trajanje: 14 minuta

Proizvodnja: Hrvatska televizija

 

Lutka film u televizijskoj prilagodbi Berislava Brajkovića i interpretaciji Zlatka Crnkovića svojevrstan je doživljaj poznate Puškinove bajke u stihovima.

Emisija donosi cjelovit tekst bajke, a zahvaljujući živopisnoj scenografskoj pozadini i lutkarskoj igri, lako se prepoznaju i razumiju događaji iz priče i uočavaju osnovne sastavnice u njezinoj strukturi.

 

 

RUŽNO PAČE

 

Scenarij: dr. Dubravko Težak i Mate Lovrić

Režija: Mate Lovrić

Trajanje: 15 minuta

Proizvodnja: Filmoteka 16, Zagreb

 

Animirani film za predškolce i najmlađe osnovce načinjen je prema motivima poznate priče za djecu H. Ch. Andersena. Crtež je oblikovao i oživio Mate Lovrić, stihove napisao Zvonimir Balog, a glazbu skladao Ozren Depolo. Preporučujemo ga kao predložak za poredbeno spoznavanje nekih pojmova iz književnosti i filmske umjetnosti.

 

 

BASNE I BAJKE IZ NAŠE LEKTIRE I.

 

Scenarij: dr. Neda Bendelja, prema narodnim pričama

Režija: Borivoj Dovniković i Aleksandar Marks

Trajanje: 15 minuta

Proizvodnja: Filmoteka 16, Zagreb

 

DVA MIŠA

 

U polju živi poljski miš. Poljem šeće kućni miš. Njih dvojica se upoznaju i postaju prijatelji. Poljski miš prihvaća poziv kućnog miša da razgleda njegovo stanište. Poljskog miša tamo čekaju brojna iznenađenja. Poljskom mišu to se ne sviđa i on se odluči vratiti svojoj kući, svojoj slobodi.

 

TVRDOGLAVO MAČE

 

U kući živi mačka sa svojim mačićem. Jednog dana mače iziđe iz kuće, krene u polje, a zatim i u šumu. Putem se izgubi. U šumi sreće mnoge nepoznate životinje. Sve one pokušavaju mu pomoći, ali tužno mače traži svoj dom, majčin topli skut.

 

BIJELA PRIČA

 

Na mekanom bijelom oblaku nebom plove Bodo i Snješko. Pozdravlja iz Mjesec, kraj njih promiču zvijezde, ususret im leti jato plavih ptica. Spuštaju se na tlo Snješkove Bijele zemlje. Okruženi djecom u bijelim kaputićima i s bijelim kapicama Bodo i Snješko putuju kroz Bijelu zemlju. Bodo se usput divi blistavim snježnim vrhuncima, bijelim medvjedima, plavim pticama. Bodo i Snješko na oblaku vraćaju se Bodinoj kući.

Snu je došao kraj. Bodo se budi. Vani mu se smiješi Snješko.

 

TKO JE VIDEKU NAPRAVIO KOŠULJICU

 

Videk, siromašni dječačić, svojom ljubavi prema prirodi stječe mnoštvo prijatelja među životinjama. Životinje žele Videku uzvratiti i pomažu mu u brojnim situacijama.

Kada jednog dana zbog male nepažnje Videk podere svoju jedinu košuljicu, i zbog toga se rasplače, janje, grm, pauk, rak i ptičica, svatko na svoj način, prihvate se posla i Videku naprave novu košuljicu.

 

 

BASNE I BAJKE IZ NAŠE LEKTIRE II.

 

Scenarij: dr. Nada Bendelja, prema narodnim pričama

Režija: Ljubica Heidler

Trajanje: 9 minuta

Proizvodnja: Filmoteka 16, Zagreb

 

LISICA I GAVRAN

 

U ovoj filmskoj basni lisica smišlja kako prevariti gavrana. Posluživši se malim lukavstvom, uspijeva ga nadmudriti. Čvrsta uzročno-posljedična veza basne i jasno suprotstavljeni likovi omogućuju da se prividna nepokretljivost likova iskoristi u filmskom kazivanju koje uvodi djecu u razumijevanje slijeda događaja, u shvaćanje cjelovitosti priče.

 

LISICA I RODA

 

Film je rađen prema poznatoj narodnoj basni koja se u književnosti javlja u nekoliko varijanta. Smisao basne je kako daješ, tako ti se i vraća.

Priču čine dvije epizode: objed kod lisice i objed kod rode.

Premda se prostor i vrijeme događaja mijenjaju, čvrsta uzročno-posljedična veza i isti motivi (priprema objeda, dočekivanje gosta) pomoći će djetetu da s razumijevanjem prati tijek događaja.

 

LAV I MIŠ

 

Lav mirno spava. Prilazi mu miš i uskače u grivu. Lav se probudi i uhvati miša. Prestrašeni miš uspijeva izmoliti lava da ga pusti obećavši mu uzvratiti dobrotom. Kad lovci uhvate lava i svežu ga o drvo, a ne mogne mu pomoći ni snažni slon, dotrči miš i oslobodi ga. Otada lav i miš postaju prijatelji.

I taj film rađen je prema narodnoj basni.

 

 

PALE SAM NA SVIJETU

 

Realizacija: Marija Jović i Sonja Fabrio

Trajanje: 14 minuta

Proizvodnja: Hrvatska televizija

 

Prema djelu Janesa Sigsgaarda načinjena je animirana priča o neobičnom snu dječaka koji je ostao sam na svijetu.

 

 

MJESECI HRVATSKOG KALENDARA I. dio

 

Proizvodnja: HTV

Trajanje: 30 min

 

 

MJESECI HRVATSKOG KALENDARA II. dio

 

Proizvodnja: HTV

Trajanje: 30 min

 

 

VUČEDOLSKA GOLUBICA, LEKSIKON ZA NAJMLAĐE

 

Proizvodnja: HTV

Trajanje: 6 min